01 Декември 2017 | 17:21

/КРОСС/ Комисията за защита на потребителите започва проверки в зимните курорти. Какво точно ще се проверява, обясни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ нейният председател Димитър Маргаритов:

„Нашите екипи започват в местата, където в предишни периоди сме констатирали нарушения и сега целта ще бъде дали тези нарушения са преодолени, дали въпросните обекти са изпълнили всички изисквания на закона. Съвместно с колегите от Агенцията по метрология и технически надзор ще направим проверки на съоръженията. Надявам, се това да успеем да го сторим още преди откриването на сезона. Също така ще проследим дали постите са категоризирани и се съдържат всичката необходима информация, за това как могат безопасно да се експлоатират“.

Маргаритов каза, че все още няма жалби за разминаванията между предлаганото в дадена оферта и действителната ситуация.

„Към момента все ще нямаме жалби, защото повечето обекти все още не са приели първите си гости. Отправям апел и към търговците да поддържат високо ниво и това, което са поели като ангажимент към своите клиенти, да го изпълнят така както са го поели, защото през изминалите периоди това е било и основното нарушение в сферата на туризма, за което сме получавали най-много сигнали, че нещо се обещава, а после не може да бъде изпълнено“, допълни шефът на Комисията.

Той даде и съвети към потребителите:

„Винаги сме казвали, че още когато потребителите запазват своята почивка, когато набелязват сред множеството оферти на какво да се спрат, ако става въпрос за туроператор, винаги да проверят, че той действително съществува, че е регистрирани в Министерството на туризма и че притежава валидна застраховка „Професионална отговорност“. Ако това е така, тогава рисковете намаляват, тъй като дори и да има някакво неблагополучие с почивката, винаги има вариант за обезщетение поне. И когато такова разминаване между обещаното и предоставеното впоследствие има най-важното нещо, разбира с, потребителите да реагират, да изискат от представителя на съответния туроператор и организатор на пътуването необходимата информация и съдействие, Ако не я получат да, да сигнализират веднага при на, за да можем да се намесим“.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.