07 Декември 2017 | 13:31

/КРОСС/ Развитието и задълбочаването на отношенията между България и Китай в сферите на инфраструктурата, науката, технологиите, културата и туризма обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и заместник-председателят на Китайската народна политическа консултативна конференция Чен Юан. Гостът е начело на делегация на Китайската народна политическа консултативна конференция, която е на посещение у нас.

Има голям потенциал за развитие на отношенията между България и Китай и той трябва да бъде оползотворен, заяви на срещата Цвета Караянчева. За България страната ви е първостепенен партньор в Азия, отбеляза тя и допълни, че има неизползван потенциал за сътрудничество в сферите на инфраструктурата, науката, технологиите, културата и туризма. Председателят на парламента уточни, че се полагат усилия да бъде облекчена процедурата за предоставяне на визи на китайски граждани, които желаят да посетят България като туристи.

Подкрепяме и активно участваме в инициативите на Китай „Един пояс, един път“ и „16+1″ за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, посочи председателят на Народното събрание и уточни, че България с удоволствие ще бъде домакин на срещата на „16+1″ през следващата година. Цвета Караянчева отбеляза, че една от целите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е вниманието на страните-членки да бъде фокусирано към държавите от тази част на Европа.

За Китай приоритет е развитието на сътрудничеството с държавите от Централна и Източна Европа, подчерта заместник-председателят на Китайската народна политическа консултативна конференция Чен Юан. Разчитаме на България и очакваме нейната помощ за това, както и за още по-успешното сътрудничество между Китай и ЕС, отбеляза той.

Желанието на Китай е двустранният диалог с България да бъде още по-активен в сферите на икономиката, културата, образованието и науката, защото той е в интерес на двата приятелски народа, заяви Чен Юан. Той подчерта, че Китай оценява усилията, положени от България, за улесняване на китайските туристи, които искат на посетят страната.

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.