15 Август 2017 | 17:36

/КРОСС/ Публикацията на агенция „Блумбърг“ с обвинения срещу Русия, че се е намесвала във вътрешните работи на Македония, е напълно измислена. Това обяви говорителят на руското външно министерство, като уточни, че въпросният материал съдържа недобросъвестно позоваване върху непубликувано интервю с министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, предава „Фокус“.

„Обърнахме внимание на публикувания от „Блумбърг“ и широко цитиран от балканските медии материал за уж извършената намеса на Русия във вътрешните работи на Македония“, заяви Захарова.

Тя подчерта, че „обвиненията по адрес на Русия за намеса във вътрешните работи на Македония са напълно измислени и се опират единствено на голословните обвинения на русофобите“.

„Виждаме в тези инсинуации опити от неприятелите на Русия и Македония да усложнят традиционно приятелските връзки между нашите страни, да се отвлече вниманието на македонските граждани от реалните заплахи върху суверенитета и териториалната цялост на страната им, свързани, в това число, с линията на влизането на Скопие в НАТО на всяка цена, без отчитане на коренните национални интереси“, добави дипломатът.

Тя обърна внимание, че в текста на публикацията „са направени недобросъвестни позовавания на някакво интервю на министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, текстът на който „Блумбърг“ не е обнародвал“.

„Отчитайки, че жертва на аналогична провокация на дадената агенция през юли стана министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, убедително молим агенция „Блумбърг“ да публикува пълния текст или аудио/видео записа от интервюто с Шекеринска“, отбеляза Захарова.

Също така според нея, в МВнР на Русия очакват и реакция за публикацията от властите в Македония.

„Предвид обоснованите съмнения в добросъвестността на „Блумбърг“ разчитаме на разяснения от страна на Македония относно приписваните на Шекеринска твърдения, които и до сега не са опровергани и дори препубликувани на сайта на македонското Министерство на отбраната“, подчерта Захарова.

„Подобни изказвания рязко се разминават с уверенията на Скопие за стремежа на правителството на Македония да развива конструктивни и взаимноизгодни отношения с Русия“, добави тя.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.