/КРОСС/ Финансовите министри от ЕС се споразумяха да изградят нови правила, насочени срещу трансграничното избягване на данъци – решение, което трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент, пише New Europe.

Европейският комисар, отговорен за данъчната политика, Пиер Московиси приветства новите правила като „прогрес към данъчната справедливост“. Основната цел на новите мерки е да се намали пренасочването на печалбите към страни, които имат по-ниски данъци. Според проучване на ЕС ежегодно по този начин компаниите заобикалят плащането на около 70 милиарда евро в данъци.

Новите мерки на прозрачност ще изискват данъчните консултанти, включително банките, адвокатите и счетоводителите да информират правителствата, когато компаниите следват политика на агресивно укриване на данъци, или ще бъдат глобявани. Информацията след това ще се записва в централна база данни, към която достъп ще имат всички страни членки на ЕС.

Седем страни членки на ЕС – Белгия, Люксембург, Ирландия, Холандия, Малта, Кипър и Унгария са определени от Московиси като окуражаващи избягването на данъци.

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.