15 Август 2017 | 09:37

Доброволци от Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО) заловиха бракониер, който се оказа общински съветник в Троян, предава бТВ.

Преди две седмици, след като получили пореден сигнал за нарушител, забелязан близо до Райския залив в яз. „Сопот“, те му заложили капан и го хванали на място.

Под светлината на фенерите доброволците и полицията разбрали кого са задържали – инж. Румен Райков – общински съветник в Троян и служител на областната администрация в Ловеч.

„Попитахме, защо ги прави тези неща. Каза, че е очаквал гости – за да ги почерпи. Като всеки, който има гости, трябва да иде да си купи риба от магазина. Независимо какъв си – общински съветник или какъвто и да си, не трябва да пускаш мрежи и да бракониерстваш“, посочи Станимир Шошков, координатор на ЦРОО – Троян.

Конфискувана е 100 метра мрежа и почти 9 кг незаконно уловена риба. Оказва се, че общинският съветник е залавян и друг път.

„Взехме му една мрежа от същото място. Той не се спря и решихме да го заловим на място, за да може да го спрем“, каза Шошков.

На Райков е съставен акт за административно нарушение. Води се и досъдебно производство.

В писмо до телевизията тази сутрин той посочи, че „предвид факта, че към момента не е приключило досъдебното производство по случая, нямам право да давам каквито и да е било изявления“ и посочи, че България е правова държава и всеки е невинен до доказване на противното.

Все още е общински съветник. В официална позиция от ГЕРБ – Троян осъждат подобни прояви, въпреки това провинилият се не е изключен от структурата.

Райков обаче вече е освободен от поста си в областната управа в Ловеч.

Доброволците от рибно-опазващата организация искат той да бъде наказан ефективно.

Максималното наказание, което застрашава бракониера общински съветник, ако бъде признат за виновен, е до година затвор и глоба от 100 до 1000 лв.

Доброволците се надяват за бракониерство да се налагат по-тежки наказания, защото има бракониери с по 12 акта, плащат ги и продължават да безчинстват.

 

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.