Бомба в Пакистан уби 8 войници

/КРОСС/ Бомба, заложена на път, е причинила смъртта на осем войници в отдалечен район в югозападната провинция Балучистан в Пакистан, съобщава правителствен служител, цитиран от Ройтерс. Това е втората атака в рамките на няколко дни в отдалечения регион.

Взривът е бил в Харнай, на около 160 километра източно от провинциалната столица Куета, където атентатор самоубиец преди дни взриви мотоциклета си във военен камион, убивайки осем войници и седем цивилни.

Сепаратистката група за освобождение на Балох (BLA) пое отговорността за атентата след телефонни разговори с медиите в Куета. ИДИЛ пое отговорност за предишния атентат.

Командващият армията генерал Камар Бажва коментира, че атаката е опит за проваляне на празненствата за 70-годишнината от обявяването на независимостта на Пакистан от британското колониално управление.

„Нашата решителност няма да се поддаде на каквото и да е предизвикателство“, допълва Бажва.

Сепаратистите-екстремисти в Балучистан водят кампания срещу централното правителство в продължение на десетилетия, настоявайки за по-голям дял от ресурсите в провинцията, богата на газ, която е ключова част от китайския икономически коридор на стойност 57 млрд. долара, минаващ през Пакистан.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.