/КРОСС/ Американският технологичен гигант Apple се сдоби днес със специално разрешение – да тества технология за автономни автомобили в щата Калифорния, САЩ, съобщи в. „Индепендънт“.
Така компанията се нарежда до автомобилни и технологични концерни като Google, „Форд“, „Фолксваген“, „Даймлер“, „Тесла“ и „Дженеръл Моторс“, които също ще експериментират със своите проекти за самоуправляващи се коли в щата.
Самото разрешително е много специфично – то позволява да се правят тестови карания с три автомобила, одобрени са шестима шофьори. Всички коли са от един модел – Lexus RX450h от 2015 г.
За разлика от гореизброените компании обаче, от „Apple“ досега не са признавали, че смятат да разработват автономна или електрическа кола. През последните години обаче компанията в Купертино купува разработки, малки компании, патенти и наема десетки автоспециалисти. Всичко това подклажда слухове, че хората на покойния Стийв Джобс също искат парче от баницата на бъдещето в автомобилната индустрия.
„Това потвърждава слуховете, че „Apple“ поне се заиграва с идеята да се включи в някакъв капацитет в бизнеса с автономни коли“, обяснява Крис Тиодор, консултант и бивш вицепрезидент на „Форд“ и на „Крайслер“.
Той обяснява, че в този си вид позволението не означава, че „Apple“ ще правят автомобил от нулата, а че по-скоро искат да тестват допълнителен софтуер и хардуер

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*