/КРОСС/ Срив на акциите на борсата на „Борусия“ (Дортмунд). Това била целта на атентатора – Сергей В., който заложи бомба в автобуса на отбора преди първата среща от ¼-финалите на Шампионската лига срещу Монако.
Арестуваният извършител заложил, че акциите на клуба на борсата ще се сринат и затова е организирал атентат срещу тях. Той е купил пакет акции от така наречените Vanilla Put или Put Option. Притежателят на този тип акции има правото, но не и задължението да продаде предварително посочено количество от тях в определен срок (американския вариант) или в точно определен момент (европейския вариант) на цена, която се договаря предварително. При така създадената конструкция цената на тези акции се покачва, ако базисната цена на реалните акции падне. С други думи това е залог, че акциите на определена борсова стока ще паднат в точно определено време.
Според разследването, със закупените 15 000 опционални акции за общо 78 000 евро при стремглаво падане на цената на базовите акции на „Борусия Дортмунд“, Сергей В. е щял да спечели 3,9 милиона евро.
Сергей В. е привлякъл вниманието на разследващите атентата, след като срещу него сигнал подали борсови агенти, при които той е направил покупката. Сигнал дала и банката, чрез която извършил плащането. И двата сигнала са за подозрение в пране на пари. Полицията наблюдавала спекуланта цяла седмица, преди да го арестува тази сутрин в 6 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*