/КРОСС/Бедственото положение в бившия завод „Полимери“, чийто срок изтича утре, ще бъде удължено с още 30 дни, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов след заседание на кризисния щаб в общината. Това се налага поради извършването на поредица от спешни мерки за обезопасяването на резервоарите и площадката, където се съхранява опасното вещество трихлоетан. Вече е осигурена засилена охрана на бившия завод. От сряда ще има и постоянно видеонаблюдение.

Проблем остава площадката, по която има цепнатини и евентуално изтичане на опасния химикал може да доведе до проникването му в почвата. По тази причина тя ще бъде залята със специален бетон.

Утре се очакват и резултатите от пробите от специализираната лаборатория в „Нефтохим“-Бургас, които ще дадат отговор на въпроса за нивото на киселинността на химикала в единия от резервоарите, където има пробойна. След това ще бъде взето решение дали количеството от двата резервоара да бъде преместено в единия, който е в по-дорбо състояние.

Очаква се до 9-и март да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията по повод обжалваната поръчка за утилизация на опасното вещество, за която Министерският съвет отпусна 14,4 милиона лева. Кметът на Девня подчерта, че засега няма пряка опасност за населението на Девня и областта.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*