Специално за парното газът формира около 70% от цената, уточни Трайков. Българската цена е вързана към мазута и газьола и това поставя българските потребители в неизгодно положение, добави той, уточнявайки, че когато петролът е по-скъп, за България не е изгодно. За последната година разликата в цената с Германия е с около 30%, а преди 2014 година – дори 40%, показват сметките на Трайков.

Петкова: ЕК ще прояви разбиране за искането на България относно делото срещу „Газпром“

На въпрос дали може да се договори обща цена за ЕС като цяло, бившият енергиен министър каза, че това е доста амбициозно, но може цената да се обвърже с цените от други, конкурентни източници на газ – в газовите хъбове в Европа.България се намира в уникална позиция, защото ЕК заплашва „Газпром” с 6-7 млрд. евро глоба, подчерта Трайков. И обясни, че по сегашната формула на изчисление на нещата, при логичното поскъпване на доставката на газ заради „връзването” с мазута и газьола, КЕВР беше обвинена, а причината е точно договорът и механизмът на изчисление на цените, на които получаваме „синьо гориво” от „Газпром”. Сега остава да изготвим становище по предложението на „Газпром” за предоговаряне, което дойде след натиска от ЕК, каза за финал Трайков.

Българските фирми са готови със становищата си по предложенията на „Газпром“ към ЕК

Припомняме, че освен България, засегнати от практиките на „Газпром” са още Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Затова ЕК координира преговорите, като първо трябва да има становища от всички държави и едва след това, в конкретика, всяка държава да проведе двустранни преговори за точната нова цена с „Газпром”. Срокът за първите становища изтича на 4 май.

https://www.actualno.com/business/trajcho-trajkov-imame-unikalen-shans-za-po-evtin-gaz-ot-gazprom-news_607003.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*