Според Амано, от 2010 г. в ядрения изследователски център в Йонбьон, където Северна Корея извършва работата по обогатяване на уран, производството се е увеличило най-малко два пъти.

Северна Корея тества нов ракетен двигател

„Всички данни сочат към факта, че КНДР е постигнала значителен напредък в създаването на ядрени оръжия, както сама беше изтъкнала“, казва Амано, който по-рано този месец беше избран за трети път за генерален директор на агенцията. Въпреки това, той отказа да се се ангажира с конкретни цифри относно броя ядрени бойни глави, влизащи в арсенала на Северна Корея.В интервюто си за американската медия Амано изрази и убеждението си, че елиминирането на ядреното оръжие от Корейския полуостров може да се постигне само и единствено по дипломатически път, чрез преговори с Пхенян. „Това е силно политизиран въпрос, имате нужда от политическо споразумение,“ подчерта още Амано, но добави, че според него такова споразумение надали ще е възможно в обозримото бъдеще. „Ситуацията е много лоша. Нямаме никаква причина да бъдем оптимисти“, допълни той.

През 2013 г. Пхенян обяви решението да възобнови работата на всички съоръжения в Йонбьон, които се занимават с производството на материали за ядрени оръжия. Приблизително половината от ядрения арсенал на КНДР е създаден с помощта на високо обогатен уран, друга част – с използването на оръжеен плутоний. Според специалисти в САЩ през 2020 г., Пхенян ще има, в зависимост от различни фактори, от 20 до 125 ядрени ядрени устройства.

https://www.actualno.com/asia/direktoryt-na-maae-smjata-che-kndr-e-napred-po-temata-jadreni-oryjija-news_600660.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*