/КРОСС/ Проектът „Южен газов коридор“ (ЮГК), предназначен да транспортира азербайджански газ до Европа, има стратегическо значение за ЕС. Това заяви днес заместник-председателят на Еврокомисията и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шевчович в изказване на третото заседание на Консултативния съвет на ЮГК в Баку.

ЮГК има стратегическо значение за Евросъюза и всички ние разбираме колко важен за Европа е този проект, каза Шевчович пред участниците в третото заседание на Консултативния съвет на ЮГК.

Стойността на този проект е над 40 милиарда долара. Трасето му ще се простира на 3000 километра от Баку до южната част на Италия, минавайки през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови основни сегменти са Южно-кавказкият тръбопровод, Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод. Първоначално по ЮГК се очаква да се транспортират 16 милиарда кубични метра газ, като доставките трябва да започнат през 2019-2020.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обаче заяви, че страната му разчита пускането в действие на ЮГК да стане през 2018 година.

„Участието на европейски финансови организации в изпълнението на проекта ще бъде много важно. ЮГК е въпрос на енергийната сигурност, а енергийната сигурност е национална сигурност на страните“, каза днес Алиев в реч пред участниците в заседанието.

Сред тях са българският служебен министър на енергетиката Николай Павлов заедно с колегите му от Грузия, Турция, Гърция, Албания и Хърватия, както и министърът на икономическото развитие на Италия, делегация на ЕС, водена от Шефчович, представители на САЩ и Великобритания. Сред представените финансови институции в Баку са Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Международната финансова корпорация.

 

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*