/КРОСС/ Председателят на КЕВР Иван Иванов смята за необосновано високо искането на „Булгаргаз“ за поскъпване на природния газ от 1-ви април с повече от 32%. Иванов посочи:

„Това, което те са направили като предварителна прогноза, наистина силно ме притеснява и тревожи. Моят апел към „Булгаргаз“ е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на своите разходи и структуриране по начин, че в официалното си предложение този процент да бъде по-малък. Нека не забравят, че от цената на природния газ зависят други изключително важни комунални услуги, каквито са цената на топлинната енергия, на високоефективната електрическа енергия и накрая – електроенергията за битови нужди. Но заедно с това природният газ се явява и енергоносител, който се използва в немалка част от производствата на различни стоки.

Индустрията не може да си позволи ръст в цените на крайния продукт, за да не загуби пазари. Хлябът обаче ще поскъпне, ако регулаторът удовлетвори искането на „Булгаргаз“ за шоково поскъпване на природния газ. Вчера председателят на Федерацията на големите енергийни консуматори Константин Стаменов коментира, че природният газ формира около 70 процента от производствените разходи. Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията, защото тези предприятия работят в условия на конкуренция. „Цената на хляба ще започне да се променя още от нивата. Няма бранш, който да може да поеме такива увеличения“, каза от своя страна Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Иван Иванов изрази увереност, че общите условия за отделните топлофикационни дружества ще бъдат унифицирани.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*