/КРОСС/Федерален съдия блокира временно новият имиграционен указ на президента Доналд Тръмп. Решението на съдията се появи няколко часа преди указа да влезе в сила, съобщава БНР.
Съдията Дерик Уотсън от Хаваите спря предварително действието на директивата, която предвиждаше 90-дневна забрана за влизане в страната на хора от шест страни с предимно мюсюлманско население и налагаше 120 дни забрана за бежанци.
В решението си от 43 страници Уотсън поставя под въпрос мотивацията на властите, че забраната е служба на националната сигурност.
Мотивът за указа на администрацията на президента Доналд Тръмп за указа е предотвратяване достъпа до САЩ на терористи.
Адвокати в Хаваите обаче стояха зад тезата, че изпълнителната заповед нарушава американската конституция като дискриминира въз основа на религия. Те също посочиха, че забраната ще навреди на туризма и привличането на чуждестранни студенти.
Първоначалният по-широкобохватен вариант на директивата бе издаден през януари. Той доведе до объркване сред граничните власти. Стигна се и до протести в различни градове в страната.
Обновеният указ, за който екипът на Тръмп настоява, че не дискриминира мюсюлманите, е атакуван от редица щати. Преди влизането му в сила днес в 6 часа българско време имаше изслушвания както на Хаваите, така и в щати като Мериленд и Вашингтон.
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*