Завишение на стойностите на естествен уран е констатирано в три от водоснабдителните зони на Велинград. В самия град това са част от квартал „Чепино“ и малка част от квартал „Лъжене“, и в няколко села около града – Грашено, Пашово, Юндола и Света Петка.

Откриха уран и във водата на СПА столицата на Балканите

Заради завишеното количество започва изключване на водоизточниците, които са с наднормени стойности в самия град Велинград и търсене на алтернативно водоснабдяване за останалите части. Алтернативното водоснабдяване трябва да се осигури от самото водоснабдително дружество.“Най-вероятно е природно замърсяване. Освен това трябва да бъдат потвърдени резултатите. Трябва да бъдем абсолютно сигурни и за това ще бъдат изпратени водни проби и в друга лаборатория“, обясни д-р Атанасов пред Радио „Фокус“. Той добави, че получените сега резултати са от анализи, направени по заявка на самото водоснабдително дружество във Велинград в лаборатория, която е извън рамките на здравната система.

Водата в цяла Сливенска област е годна за пиене

Припомняме, че освен във Велинград, завишено количество на уран беше открито в питейната вода на Хасково и Първомай. Нормите във Велинград са високи – например в Първомай ставаше въпрос за 0,044 милиграма на литър при норма от 0,03 милиграма на литър.

https://www.actualno.com/pazardjik/uranyt-vyv-vodata-na-velingrad-e-v-pyti-nad-normata-news_607118.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*