/КРОСС/ КНСБ отчита ръст на минималната работна заплата с 14,4% и 10,5% при средната. Това заяви по време на пресконференция директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, цитиран от news.bg.
Той отчете, че независимо от трудното възстановяване от икономическата криза и бавното подобряване параметрите на пазара на труда, средната работна заплата е нараснала от 878 лв. през 2015 г. на 962 лв. за 2016 година. Така номиналният ръст на работните заплати за 2016 г. е в размер на 9,6%. Основен принос за това увеличение има частният сектор, където средната работна заплата достигнала 954 лева.
От института отчитат и големи различия в заплащането по региони на страната. Най-високи средни заплати получават софиянци – 1302 лв., следвани от жителите на Стара Загора – 940 лв., Варна – 923 лв., Враца – 904 лв., София област – 893 лева.
От института отчитат още, че като цяло в големите областни центрове се предлага и по-високо равнище на заплащането, но не липсвали и изключения от това правило. Такъв бил случаят в Русе.
Освен това се констатира, че в области със сравнително ниска работна заплата са водещи по темп на нарастване на заплатите. Така било във Видин, Ловеч, Монтана, Велико Търново, Разград, Добрич, Търговище, Перник, Благоевград, Кърджали.
В обществения сектор заплатите са скочили по-малко. Ръстът там бил 6,4%

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*