/КРОСС/Русия и Армения обединяват своите армии, пише „Независимая газета“ в заглавие на статия за посещението на арменския президент Серж Саркисян в Москва, където той разговаря вчера с руския лидер Владимир Путин.
Активното военно и военнотехническо сътрудничество между Москва и Ереван е насочено към по-нататъшна интеграция в отбранителната сфера. Договорено е създаване на обединена руско-арменска войскова групировка, пише вестникът за основните резултати от преговорите. Срещата Путин-Саркисян мина на фона на тревожни съобщения от Нагорни Карабах, където напоследък зачестиха нарушения на примирието. Президентите на Русия и на Армения Серж Саркисян потвърдиха позициите си за мирно уреждане на конфликта.
Заплахата от подновяване на активните бойни действия обаче все още е твърде силна. Вчера азербайджанското министерство на отбраната съобщи за над 100 инцидента в разрез с договореното спиране на огъня. Военното ведомство на Нагорни Карабах пък обвини Азербайджан в многобройни обстрели на арменски позиции и селища. Азербайджанският лидер Илхам Алиев отново обвини Армения в агресивни действия и нежелание да преговаря.
Москва предлага посредничество и полага усилия за мирно уреждане на конфликта – опитва се да запази приятелски отношения и с Баку, и с Ереван. Неотдавна делегации от двете азиатски държави участваха в международна военна конференция в Москва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*