/КРОСС/ Румънският премиер Сорин Гриндяну обеща да изпълни бързо препоръките на Европейската комисия за реформи в правосъдието и заяви решимост за борба с корупцията: „Потвърждаваме твърдата ни решимост за борба с корупцията. Някои условия в доклада не са особено ясни и ще изпратим въпроси до Комисията за по-прецизно разяснение какво точно се изисква, така че да изпълним всички препоръки.“

„Обещавам следващият доклад за страната ни да бъде много положителен – искам румънско ротационно председателство през 2019-а г. без механизъм за наблюдение“, обяви Гриндяну след среща с първия заместник- председател на комисията Гриндяну обяви:

Премиерът на Румъния допълни, че възнамерява да назначи непартийна личност с неопетнена биография за следващ министър на правосъдието.

Еврокомисарят Франс Тимерманс приветства оттеглените спорни закони от правителството за амнистия на корупцията, но не се ангажира с конкретен срок за премахване на наблюдението над Румъния: „Кога точно ще се достигне финиша, зависи от скоростта, с която маратонецът бяга.“

Скоростта е следствие от волята на румънското правителство и парламент. Комисията може да съветва и помага, но не може да диктува темпото – то изцяло зависи от румънските власти, подчерта евркомисарят.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*