/КРОСС/ „Аз няма от какво да се притеснявам“. Това заяви пред БНР бившият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ във връзка с разкритите редица нарушения.
Припомняме, че нередностите са установени при проверка на специално назначена комисия от Министерството на здравеопазването. Голяма част от нарушенията са от времето, когато Пилософ е бил начело на фонда. Те са свързани със заявления за помощ, които не са придвижвани за разглеждане, бавени с месеци документи и решения.
Открити са и неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение без мнението на независими специалисти. В други случаи пък решенията са били взети само със становище на комисии от заинтересованите болници.
Владимир Пилософ е категоричен, че всякакви приказки за това, че фондът не работел са „меко казано преувеличени“. Все пак той призна, че правилата трябва продължат да се променят и актуализират. Практиката показва, че има неща, които затрудняват работата на фонда, допълни той.
Проф. Владимир Пилософ подаде оставка на 24 април, но бе оставен на работа до 6 март. От тази дата фондът се оглавява от д-р Тинка Троева. Тя смята, че е необходима организационна промяна във Фонда за лечение на деца.
От своя страна Красимира Величкова от Българския дарителски форум и бивш член на Обществения съвет коментира, че е имало забавяне на подадените за лечение заявления

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*