/КРОСС/Македония може да премине към предсрочни парламентарни избори. Това обяви лично президентът на страната Георге Иванов. След седмици мълчание по въпроса с мандата за ново правителство македонският държавен глава най-накрая проговори, като направи това пред унгарския вестник Мagyar Нirlap, като именно в Унгария той в момента е на посещение.
„Изборите също са възможно решение за политическата криза в страната“, обяви Иванов.
До кризата се стигна, след като спечелилата изминалите парламентарни избори партия ВМРО-ДПМНЕ не можа да състави правителство. Иванов обаче не връчи мандат мандат за съставяне на кабинет на втората по брой получени гласове партия СДСМ и нейния лидер Зоран Заев. Държавният глава обаче обяви, че причината за решението му е не платформата на СДСМ, а фактът, че тя не е представила необходимия брой подписи пред Иванов, с които да го увери, че може да състави кабинет.
Той обвини съседните Албания и Косово в агресивна риторика спрямо Македония и беше категоричен, че той няма да допусне „нито едно решение на кризата, което ще подкопае унитарния характер на държавата и няма да позволи да бъдат нарушени интересите на Македония и нейните граждани“.
 
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*