/КРОСС/ Стокообменът между България и Германия е на прага на пореден рекорд. Очаква се в края на 2017 г. той да достигне 6,7-6,8 млрд. евро, коментира главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Митко Василев пред Bloomberg TV Bulgaria.

За периода януари – ноември 2016 г. стокообменът възлиза на 6 млрд. евро, а за цялата 2015 г. е бил 6,3 млрд. евро. „Имайки предвид, че за около месец стокообменът варира около 500-600 млн. евро, съвсем спокойно можем да очакваме нов рекорд и през 2017 г“, обясни той.

Според него добрите новини са, че за последните 5 години износът на България се е развил много по-бързо, отколкото вноса най-вече по отношение на Европейския съюз (ЕС) и в частност Германия. Василев поясни, че България изнася за Германия предимно машини, продукти на леката промишленост, суровини и полуфабрикати. Страната ни намира и нови ниши, като например биопроизводството. Вносът същевременно е предимно на автомобили и резервни части, машини и съоръжения, продукти на химическата промишленост.

По отношение на инвестициите през 2011 г. и 2014 г. се отчита сериозен отлив, но през 2016 г. се забелязва, че интересът на германските фирми към България се увеличава. По думите на Василев това се дължи на разрешаването на някои проблеми на държавно равнище, например фактът, че вече се предоставят държавни гаранции на германски фирми, които искат да инвестират у нас.

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*