/КРОСС/ Има завишени стойности на уран и във водата във Велинград, съобщава БНР позовавайки се на информация от Регионалната здравна инспекция.
Наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните селища е два пъти над допустимите норми.
Водоснабдяването в куротния град е спряно и вода се подава от алтернативен източник – помпена станция. На хората от околните села се препоръчва да не пият вода, а да я ползват само за битови нужди.
Румен Атанасов, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ – Пазарджик допълва:
„Зоните са части от квартал „Чепино“ и „Лъдженец“, село Грашево и махала „Мечо корито“ и населените места „Света Петка“, местността Юндола и Пашово. Разпоредили сме да спрем водоподаването за питейни нужди. Вероятно вече е спряно това водоподаване от Клептуза и Легоринец.
Водоизточниците, за които са получени отклонения, са изключени. Жителите на град Велинград могат да бъдат спокойни, тъй като питейната вода за града е осигурена от пречиствателната станция на града, основно която захранва и до момента е захранвала две трети от града, сега ще захранва целия град. Остават другите населени места, за които просто трябва да се търси алтернатива.
По-рано директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*