Българските медицински сестри продължават да напускат страната. Непроменена остава и тенденцията за недостиг от акушерки. За първото тримесечие на тази година са постъпили 180 заявления на медицински сестри за издаване на удостоверение за работа в чужбина, съобщи Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, пред БНР.
„На Запад заминават не само младите колеги, но и по-възрастни, които са отчаяни от ниските заплати, от неадекватното отношение към нашия труд, така че не мога да кажа никаква положителна тенденция в тази насока“.
„Професията на акушерката трайно се обезличава, а лекарите и акушер-гинеколозите поемат цялата бременност на майките. Причините за това са в здравните реформи“, допълни Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки.
„За тази година са приети 285 бройки за акушерство. Тези 285 бройки за цялата страна, можете да бъдете сигурни, че в никакъв случай няма да стигнат по една проста причина, че половината от тях няма да започнат работа въобще по специалността“, каза още Казълова.
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*