/КРОСС/ Въпреки че на тези избори няма да имаме машинно гласуване, наши учени създадоха своя машина и възнамеряват още отсега да обучават хората как се гласува, съобщи БТВ.
Целта им – никой да не се страхува от устройствата за вота и повече хора да знаят как да боравят с тях, когато машинното гласуване на избори стане факт. Създателите на машината казват, че тя е напълно адаптирана към българските условия за гласуване и уверяват, че никой не може да манипулира отчетените резултати.
Казват, че тяхната машина е „made in BG“ или иначе казано – направена в България. В съставните й елементи влиза тъч скрийн монитор, свързан с малка клавиатура. С нея председателят на комисията стартира машината за еднократно гласуване. А вотът излиза от лазерен принтер, който обаче не е вграден в машината.
Инж. Александър Чобанов, създател на „Националното училище по роботика България“: „Софтуера го пишем международен екип – ние го пишем заедно с нашите български шампиони, които са минали през световните олимпиади по информатика, има десетки такива и след това учат в световните университети – в Масачузетс, в Харвард, учат в европейските топ университети. Те са ни консултанти, за да можем да направим един изключително сложен софтуер, за да отговори на всички изисквания на ЦИК, които са поставени. Вътре няма никакви – казват се червеи, и свързани вируси, които да променят вота.“
Твърдят, че машината няма да позволи манипулации.
Инж

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*