Оказва се, че при норма от 0,03 милиграма на литър, откритото количество естествен уран е 0,098 милиграма на литър. Още по-зле е показателят „алфа активност – 1,37 бекерела на литър при норма от 0,1 бекерела. Скандалното в случая е, че писмото от Басейнова дирекция „Източно беломорски район“ – Пловдив с тези данни е получено чак на 4 април тази година в РЗИ-Хасково. Това повдига въпросът дали писмото е писано толкова дълго време, или е пътувало толкова дълго време.

Уранът във водата на Велинград е в пъти над нормата

При пристигането на писмото се вземат нови проби – на 4 и 5 април тази година. Те показват ниво на уран от 0,041 милиграма на литър в четири кладенеца на 4 април и 0,064 милиграма на 5 април. От ВиК-Хасково уведомяват РЗИ, че са предприели действия за осигуряване на питейна вода от друга водоснабдителна зона, но на дружеството е наложена глоба. На 11 април РЗИ-Хасково спира всички тръбни кладенци, в които има завишено количество на уран.От здравното министерство е направено проучване с вземане на проби за лабораторен анализ на водоснабдяването на „Каменица“ АД. Установено е, че питейната вода, която се използва в производствения цикъл преминава допълнително пречистване чрез обратна осмоза, и анализът на влаганата вода не показва отклонения от нормативните изисквания.Все още се очаква отговор от Центъра за оценка на риска по хранителната верига дали водата, използвана за направа на хранителни продукти, предполага риск за здравето, ако тези продукти се консумират. Здравното министерство обаче подчертава, че това представлява „незначителен риск“. Изпратено е писмо до НЦОЗА да се направи статистика за анализ на броя на онкозаболяванията и бъбречните заболявания в Хасково.

Откриха уран и във водата на СПА столицата на Балканите

Натравянето с уран е два вида – остро и хронично. При острото трябва да се погълнат между 0,204 – 0,242 милиграма (204-242 микорграма) уран на килограм. С други думи – човек, тежащ 70 килограма, трябва да погълне 16,94 милиграма уран (16 940 микрограма). Относно хроничното натравяне – всеки ден би трябвало да се поемат поне по 2 милиграма или 2000 микрограма на килограм живо тегло.

https://www.actualno.com/haskovo/nad-polovin-godina-e-trjabvala-za-da-razbere-rzi-za-urana-vyv-vodata-na-haskovo-news_607145.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*