/КРОСС/ Турция трябва да спре с обидите към Германия. В това е категорична канцлерът Ангела Меркел.
„Няма но, няма ако. Подобни обиди, трябва да бъдат прекратени“, обяви Меркел в отговор на изявлението на президента на Турция Реджеп Ердоган, че „Меркел си служи нацистки мерки срещу турските му братя в Германия и турските министри“.
Като една от мерките Германия е готова да забрани напълно всякакви мероприятия на турски политици на немска територия.
„Германия си запазва правото да предприеме всички необходими мерки, включително и да преразгледа разрешенията за прояви на турски политици“, допълни Меркел.
Именно тези прояви станаха ябълката на раздора, след като първо Холандия, а след това частично и Германия забраниха политици от южната ни съседка да провеждат агитационни мероприятия сред турците в двете страни за предстоящия референдум, който ще даде пълна власт на Ердоган.
Основният конкурент Меркел – председателят на социалдемократическата партия Мартин Шулц също взе отношение по скандала и нарече „наглост“ поведението на Ердоган.
„Това е безочие. Недопустими са подобни обиди от държавния глава на приятелска страна, под каквато и да е форма, дори и на шега. Това е недостойно“, обяви пред АРД бившият председател на Европейския парламент.
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*