/КРОСС/ Медицински сестри от страни от ЕС масово напускат Великобритания, показват последните статистически данни. Това дава повод на критиците на Тереза Мей да предупредят премиера, че задълбочава кризата в здравеопазването, като отказва да даде гаранции за правата на гражданите от евросъюза, предаде БНР.
Тревожните данни доведоха до призиви да се реализира схема, наречена „здравен паспорт“, която предлага сигурност на 59 000 работници в здравеопазването от ЕС, както и искане към правителството незабавно да възстанови стипендиите за медицинските сестри, които бяха прекратени миналата година. 2 700 европейски медицински сестри подадоха оставки през 2016 година, а системата на здравеопазването като цяло бе напусната от 6 500 служители, които са граждани на ЕС.
Кралският колеж за медицинско обслужване отбелязва тревожната тенденция на рязък спад на новопостъпващи медицински сестри от ЕС. По данни на колежа 24 000 позиции за медицински сестри, санитарки и болногледачи продължават да са вакантни. От колежа изтъкнаха също, че с политиката си правителството рискува да лиши сектора от квалифициран персонал от чужбина в много труден момент за здравеопазването. Норман Ламб от Либералдемократическата партия заяви, че не може да има твърд Брекзит и силно здравеопазване. Тези хора спасяват животи, а правителството на консерваторите напълно ги игнорира, допълни Ламб.
 
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*