„Вече 20 години сме във валутен борд. Всички останали държави, които бяха във валутни бордове от Централна и Източна Европа – Латвия, Литва и Естония, вече са приели еврото. Време е и България да го направи“, добави бившият финансов министър.

Антони Тренчев: Долу ръцете от валутния борд

По негово мнение България трябва да се възползва от председателството си на ЕС през първата половина на 2018 г., за да издигне в приоритет членството си в еврозоната, както и това на някои съседни държави като Румъния.Излизане на България от валутния борд, извън шанса за влизане в еврозоната, няма, заяви Дянков по повод коментарите на бившия премиер Иван Костов и на финансиста Красимир Ангарски, че паричният съвет вече вреди на икономиката.

„Няма път назад“, смята Дянков. По думите му, ако бордът „тръгне да пада“, ще има „огромни последствия“ както за банковия сектор, така и за реалната икономика, предаде Mediapool.Европа има само една възможна скорост и трябва да се мисли как тя да бъде ускорена, защото само единен Европейски съюз може да бъде значим играч на световната сцена, съизмерим със САЩ и Китай, каза още Дянков. По думите му идеята за Европа на няколко скорости се лансира от политици популисти.“Бъдещето на Европа е федерация и, макар да е трудно и бавно, това е единственото ни бъдеще. Само заедно имаме икономическо пространство да се състезаваме с големите икономики“, обясни бившият министър на финансите.

БНБ: Покритието на валутния борд е 160%

Българският преход бе половинчат. Не бе направена лустрация и е смущаващо, че същите хора, които преди 25 години управляваха България, я управляват и сега, каза още Симеон Дянков.

https://www.actualno.com/business/djankov-ne-moje-da-izlezem-ot-valutnija-bord-news_600580.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*