/КРОСС/ „Един от експулсираните турски граждани е секретар на валията на Одрин“, каза пред БТВ бившият директор на „Държавна агенция „Разузнаване“ Димо Гяуров.
„Тази обвързаност прави нещата по-неприятни“, допълни той.
Миналата седмица ДАНС и МВР наложиха принудителни мерки на трима турски граждани, представляващи заплаха за националната ни сигурност.
„Това да разпространяваш вредни идеи на конкретна територия, да призоваваш за нейното отделяне, това е работа срещу сувернитета на държавата. В зависимост от детайла можем да говорим за престъпление срещу републиката“, допълни Гяуров.
Той определи действията на нашите служби като адекватни.
Отношенията София – Анкара
„Привикването на турския посланик е реакция, която дава много силен знак за преоценка на поведението. Ако това не сработи, може да се пристъпи към изгонване на посланика“, коментира Гяуров ситуацията между България и Турция.
Той добави, че репликите на Турция към нас не бива да се разглеждат изолирано от това, което се случва между Турция и ЕС.
„Аз не мога да повярвам, че Реджеп Ердоган не си дава сметка какво прави. Подобна политика е съвсем целенасочена, той има необходимостта да представи Турция като силно заплашена, като мишена на антитурско говорене. Надявам се след референдума нещата да се успокоят, дори след изключително крайния език на Ердоган“, допълни Гяуров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*