/КРОСС/Дания привика турския шарже д’афер след публикувана от медии информация, че датски граждани от турски произход, критикували президента Реджеп Ердоган, твърдят, че са обвинени в държавна измяна, съобщава „Франс прес“.
Датското външно министерство отбеляза в съобщение, че е разтревожено от информацията, че датски граждани са обвинени от турските власти в държавна измяна заради политическите си възгледи.
По време на срещата турският шарже д’афер отрекъл, че Анкара е регистрирала живеещи в Дания турци на основата на политическите им възгледи. Дипломатът уточни, че дори не е имало такава регистрация.
В събота датският всекидневник Berlingske писа, че няколко датски граждани от турски произход твърдят, че са обвинени в държавна измяна от Анкара и са включени в списък заради политическите си възгледи.
Мустафа Гезен, учител в средно училище в Дания, участва в телевизионно предаване миналата година, където критикува Ердоган. Той след това получи заплахи по телефона.
Мъж с датски акцент ми каза, че е записал програмата. Той заяви, че ще го изпрати в турското посолство в Дания, поясни Гезен пред вестника.
Преди около седмица датското правителство призова турския премиер Бинали Йълдъръм да отложи посещението си в страната за по-късно този месец заради „напрежението“ между Анкара от една страна и Холандия и Германия от друга.
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*