/КРОСС/ Германия се разгневи на Турция и реагира на последните изказвания от страна на Реджеп Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу.
В последните седмици на от Анкара на няколко пъти обвиниха Европа в нацизъм, а пикът на напрежението дойде след поредното изказване на турския президент, в което той директно нападна Германия и канцлера Ангела Меркел, съобщава „Франс прес“.
„Когато ги наричаме нацисти, те (Европа) се чувстват неудобно. Те са солидарни помежду си. Особено Меркел“, посочи Ердоган в реч, предавана по телевизията, допълвайки: „Но ти сега си служиш с нацистки мерки срещу моите турски братя в Германия и срещу турски министри“, имайки предвид Меркел, многозначително обръщайки се към нея с неофициалната форма „ти“.
Германският външен министър Зигмар Габриел определи коментарите на Ердоган като „шокиращи“.
„Ние сме толерантни, но ние не сме глупави. Ето защо моят турски колега трябва да знае много ясно, че границата беше премината тук“, обяви Габриел.
Джулия Кльокнер, която е заместник-председател на Християндемократическия съюз на Меркел, също реагира гневно на коментарите от страна на Ердоган.
„Загуби ли г-н Ердоган ума си“, запита тя, добавяйки, че е призовала Европейския съюз да замрази „финансова помощ в размер на милиарди евро“ за Турция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*