Танева разказа, че днес в 9:00 часа сутринта експертният екип на ГЕРБ е чакал за среща със служебния министър на земеделието Христо Бозуков пред МЗХ, но не са били приети от него. Припомняме, че от 8:00 до малко след 8:30 часа Бозуков беше гост на сутрешния блок на БНТ. Танева изрази надежда министърът на земеделието да вземе решение и да не се губи време.

БСП и ГЕРБ се съгласиха, че селското стопанство е претърпяло криза след 1989 г.

Васил Грудев се обърна към Министерство на земеделието и храните и призова да ги чуят, защото не става въпрос за политически дебат, а за това да се защитят интересите на земеделците. Тази сутрин не бях допуснат на среща с министъра, изпратих му SMS, в който го моля за срещата, защото това не е политически дебат, а е в интерес на земеделските стопани, каза Грудев. Той добави, че по мярка 10, която е за агроекология недостигът е от 5.62 млн. евро.В настоящия програмен период са заложени тавани, в които едно стопанство може да стои в преход – 2-3 години, през които стопанството получава по-висока ставка. Според Грудев служебният министър е правил сметките си на базата на тези по-високи ставки, което изкривява данните. Търси се сензация с цел да се обяви след седмици, че е намерено решение за проблемите с плащанията за земеделците, заяви Грудев.

Относно директните плащания, той каза, че се измества графикът за плащанията за площи, за което са алармирали земеделци.

https://www.actualno.com/business/gerb-iska-ekspertna-sreshta-sys-slujebnija-zemedelski-ministyr-news_599518.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*