48-годишната Льо Пен бе атакувана за позициите си по въпроса за имигрантите, образованието и сигурността и икономиката. Кандидатът центрист Еманюел Макрон я обвини, че се опитва да раздели обществото заради мнението й за бурките, въпрос, който и без това предизвиква бурни полемики във Франция. По отношение на сигурността Марин Льо Пен заяви, че смята да изгради 40 000 нови места в затворите. Тя предлага разходите за отбрана да бъдат увеличени до 2% от БВП още през 2018г, а в края на президентския мандат – до 3% от БВП.

Републиканците дадоха подкрепа за Фийон на извънредна среща

Льо Пен обвини съперниците си, че прокарват „проекта страх“ относно плановете й за изваждане на страната от ЕС и еврозоната. Brexit беше основна точка на един от най-яростните сблъсъци по време на тричасовия дебат, отбелязва „Телеграф“.По време на размяната на реплики между съперниците, Фансоа Фийон нарече Марин Льо Пен „сериен убиец“ на френската икономика заради плана й за излизане от еврозоната, връщане на националната валута франка и провеждането на референдум за излизане от ЕС. „Вие влачите държавата към истински икономически и социален хаос, който би довел до разорение не само длъжниците, но и вложителите“, обвини той крайнодясната Льо Пен. Според социологическите проучвания почти три четвърти от французите са против нейния план да замени еврото с франка, като мнозина се опасяват, че това ще доведе до срив в банковата система.

Самата Льо Пен, която социолозите пращат на балотаж, но само, за да бъде изместена от независимия центрист Еманюел Макрон, отвърна на удара на Фийон с думите: „Това се нарича проект страх“. „Те използваха същия аргумент преди Brexit и преди избирането на Доналд Тръмп“, каза тя.„Тези, които са отговорни за Brexit и които обясняваха, че всичко е възможно и ще бъде прекрасно, избягаха. Те всички се изпокриха“. Това заяви нейният опонент Макрон, който е бивш банкер и бивш министър на икономиката, но никога не е бил на изборна длъжност. Той прогнозира, че Великобритания ще страда заради това, че напуска ЕС.„Ще започнем да виждаме резултатите от тяхното излизане. Други консерватори ще трябва да се справят с последствията и между другото, ние ще трябва да бъдем изключително твърди /при преговорите си с британците/ и да не им даваме никакви незаслужени отстъпки“, dobawi Макрон.Според Льо Пен обаче резултатите във Великобритания са чудесни. „Те имат по-ниска безработица отколкото през предходните десетилетия. Всеки знае какво е моето мнение за еврото и Европейския съюз, който забранява „икономическия патриотизъм“, каза тя. „За разлика от Вас, аз предлагам да има силна Франция в рамките на Европа“, добави крайнодясната кандидатка.Самият Макрон също не се отърва от нападки. Той трябваше да отговаря на въпрос относно финансирането на кампанията му. „Можете ли да гарантирате, че не ви поддържат промишлени групировки, като например фармацевтичното лоби?“, попита кандидатът на Социалистическата партия Беноа Амон. Така Амон напомни за неотдавнашен скандал, при който един от съветниците на Макрон бе принуден да напусне предизборния щаб на политика, след като стана известно, че е консултирал едновременно и голям фармацевтичен холдинг.

Франсоа Фийон: „Никой не може да ме спре за президент“

С подобни критики излезе и лидерът на националистите Марин Льо Пен. „Някои от присъстващите тук кандидати имат отношение към крупния капитал и отстояват интересите на елита“, каза тя. Макрон ядосано отвърна, че ако няма доказателства, това е клевета“.

https://www.actualno.com/europe/vyv-francija-liderskijat-debat-premina-pod-znaka-na-ataki-sreshtu-lio-pen-news_600658.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*