/КРОСС/От тази година България вече не е на първо място в ЕС по най-нисък данък печалба сред страните-членки. Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна, се казва в съобщение на търговско-промишлената палата.

С предвидените промени от 2017 г. Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори. Данъчната тежест за фирмите там ще бъде значително намалена – от 19% за големите фирми и 10% за малките и средни фирми е въведена единна ставка на корпоративния данък от 9 на сто за всички компании.

В Унгария за 2017 г. се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата – тя скочи със 17,5% (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между правителството и социалните партньори.

„Вижда се, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица. Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария се намалиха с 5 процентни пункта“, подчертаха от БТПП.

Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, разтревожени са работодателите.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*