/КРОСС/ От 7 до 19 февруари най-добрите скиори си дават среща в швейцарския зимен курорт Сент Мориц, където започват стартовете от Световното първенство по ски-алпийски дисциплини. Програмата на състезанието включва десет индивидуални и един отборен старт, които БНТ ще предава в на живо. Коментатори на преките предавания са Камен Алипиев и Георги Славчев.

Престижният швейцарски зимен курорт домакинства световно първенство за пети път. В шампионата тази година вземат участие 589 спортисти (360 мъже и 229 жени), представители на 79 страни. Световното първенство разиграва 11 комплекта медали – по пет индивидуални в петте различни дисциплини за мъже и жени и един в отборното класиране.

Домакините не скриват надеждата си стартовете да им донесат дългоочакваното злато в женските спускания. Швейцария не е печелила най-високото отличие от 1999 г., когато Соня Неф донесе победа за своята страна. Основните надежди на местните фенове са свързани с Лара Гут в скоростните дисциплини и гигантския слалом и Уенди Холденер в слалома и алпийската комбинация.

Безспорната звезда номер едно на Австрия е Марсел Хиршер – световния шампион от 2015-та в алпийската комбинация. С него са свързани надеждите на сънародниците му за злато в слалома и гигинтския слалом. Зрителите на БНТ ще имат възможност да наблюдават и спусканията на Алекси Пентуро – фаворит в гагантския слалом и алпийската комбинация, бронзов медалист от предишното първенство.
„Принцът на Норвегия“ – Хенрик Кристофершен ще опита да спечели титлата в слалома, след като вече завоюва малката световна купа в дисциплината.

Сериозните „оръжия“ на домакините в скоростните дисциплини са Патрик Кюнг и Беат Фойц.
Медалите за победителите и призьорите на първенството са изработени по ескизи на знаменития швейцарски дизайнер Алекс Дигелман (1902-1987 г.) Той е автор на отличията, които се връчват в състезанията на Световната ски федерация от 1952 година насам.

Иновацията в областта на телеметрията ще има своята премиера в зимни състезания. Специален чип в скиорските обувки на състезателите ще транслира в реално време информация за всеки етап от спускането. На огромен екран в зоната на финала в графичен вид ще бъдат предавани данни за скоростта на всеки състезател в различните участъци от трасето, дължината и амплитудата на изпълняваните скокове и др. Така зрителите ще имат възможност да правят своя преценка за хода на състезанието и ще имат възможност да забелязват и най-малките детайли от спусканията. Нововъведението е от особено значение и за самите състезатели и треньори, т.к. акумулираната телеметрична информация ще им дава възможност за по-прецизен анализ на характеристиките на трасето, за допуснатите грешки и спецификата на спусканията.

Очаква се повече от 76 000 зрители ще наблюдават стартовете от Световното първенство по ски-алпийски дисциплини на живо, а 15 телевизионни компании, включително БНТ, от цял свят ще предават състезанието.

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*