/КРОСС/Хора от цяла България се включват в изкачването на връх Стража в община Трън, съобщи БГНЕС.

С изкачването на връх Стража сдружение „Трън“ стартира кампания за предстоящия в деня на вота за парламент – 26 март, местен референдум.

Сдружението се обяви в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища.

В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда.

Изкачването към върха, в което ще се включат планинари от цяла България, ще започне в 10:30 часа на днес от село Лялинци и ще се води от алпиниста Боян Петров, председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов и планинския водач Евгений Динчев. Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й – висок 1389 метра, се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. При хубаво време се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин.

Връх Стража е избран, защото оттам се добива най-ясна представа за проекта за златодобив – разстоянието по въздух до проектоконцесионната площ е само 3,5 км. От сдружение „Трън“ са нарекли кампанията си: „ДА! За чиста трънска природа“.

 

реклама

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

*